Monday, 18 June 2012

Häät Pariisissa - Un mariage à Paris

Pahoitteluni aivan liian pitkäksi venyneestä tauosta. Lomamme aikana läppärini meni nimittäin jumiin ja vasta kotiin päästyämme poikaystäväni sai sen korjattua. Ehdin jo hetken pelätä tiedostojen ja kuvien menettämistä, mutta onneksi kaikki tiedostot saatiin palautettua ja pääsin viimeinkin tekemään tätä postausta viime lauantaina juhlituista häistä.

Ranskassa häät järjestetään välillä kahtena peräkkäisenä viikonloppuna: ensimmäisenä viikonloppuna hääpari vihitään kaupungintalolla, jolloin avioliitto tulee lainvoimaiseksi, ja vasta seuraavana viikonloppuna on uskonnollisen vihkimisen ja sen jälkeisen coctail-tilaisuuden ja illallisen aika - tosin kaikki juhlallisuudet on mahdollista ajoittaa myös samaan päivään.

Hääkutsussa on yleensä määritelty, mihin hääjuhlan vaiheisiin vieraan toivotan osallistuvan. Perhe ja lähimmät ystävät ovat usein kutsuttu viettämään hääjuhlaa aina illalliselle asti, tutut ja työkaverit saattavat osallistua kirkon jälkeen vain coctail-tilaisuuteen. Usein hääpari saattaa järjestää myös seuraavana aamuna ystäviensä ja perheensä kesken brunssin.

Viime lauantaina olimme vieraina avomieheni ystävän häissä. Morsiuspari oli aamulla viettänyt lyhyehkön uskonnollisen seremonian perheen kesken ja muut vieraat liittyivät mukaan kaupungintalolla tapahtuneeseen vihkimiseen.
Koen, että olen alkanut tuntea ranskalaisten tapoja ja tottumuksia aika hyvin, mutta vieläkin tietynlainen organisoimattomuus järkyttää minua aika ajoin: tällä kertaa odotellessamme kaupungintalolle sisäänpääsemistä ja vihkimistä. Vihkiseremonian alku myöhästyi nimittäin puolellatoista tunnilla!

Kaupungintalolla vihkimisestä vastaava henkilökunta oli antanut kutsussa mainitun ajankohdan myös kolmelle muulle hääparille, joten kaupungintalon pihalla odotteli samaan aikaan kolme morsianta, sulhasta ja valtava määrä häävieraita sillä aikaa kun ensimmäinen neljästä hääparista oli sisällä vihittävänä. Itse vihkiminen oli lyhyt, ytimekäs ja arvokas. Pormestarin puhetta seurasivat perinteiset kysymykset ja sormusten vaihto, jonka jälkeen sekä morsiuspari että neljä todistajaa allekirjoittivat juhlallisesti vihkitodistuksen.

Siviilivihkimisen jälkeen lähdimme toisella puolella Pariisia, aivan Riemukaaren kupeessa sijainneeseen juhlapaikkaan, jossa baarimikko ja tarjoilijat odottelivat valmiina pienten coctail-palojen ja shamppanjan kanssa. Coctailin aikana hääpari oli ulkona valokuvaajan kanssa ottamassa kuvia ja toinen kuvaaja oli pystyttänyt salin nurkkaan pienen studion, jossa hän otti vieraista kuvia. Odotan muuten erityisen innolla saavani noita kuvia, avomieheni kun viihtyy yleensä mielummin kameran takana ja siksi on erityisen kivaa saada meistäkin yhteiskuva.
Hääillallinen oli aivan mielettömän herkullinen. Aikaisemmin kaupungintalolla kuulin ohimennen bestmanin kertovan eräälle toiselle häävieraalle, että illallisen valmistanut kokki omistaisi Michelin-ravintolan, harmi vain, etten kuullut minkä ravintolan kokista oli kyse. Neljä ruokalalajia tarjoiltiin pöytiin ja jälkiruoka oli toteutettu buffet-periaatteella. Kakkuna oli perinteinen ranskalainen tuulihatuista rakennettu hääkakku Pièce montée. Annosten välillä näimme sulhasen serkkujen tekemän videon, puheen morsiusparin lapsuudesta ja seurustelun alkuvaiheista, sekä ystävien järjestämän tanssiesityksen joka toteutettiin tähän tyyliin.
Seitsemän hengen pyöreät pöydät mahdollistivat, että illan aikana tuli jutusteltua tasapuolisesti kaikkien samassa pöytäseurueessa olleiden kanssa. Usein ranskalaisissa häissä on yksi isompi pöytä varattuna morsiusparille ja heidän perheelleen sekä läheisimmille ystäville, mutta tällä kertaa morsiuspari istui kahdestaan pienessä pöydässä keskellä salia. Ranskassa on myös tapana, että illallisen aikana morsiuspari kiertää pöydästä pöytään jutustelemassa vieraiden kanssa, mielestäni se on kaunis tapa huomioida vieraita.
Hääkakun leikkaamisen jälkeen DJ alkoi soittaa tanssimusiikkia. Perinteistä häävalssia ei tällä kertaa tanssittu, mutta hääpari viihtyi muuten koko illan tanssilattialla häävieraidensa kanssa. Vähän ennen kahta päätimme lähteä nukkumaan, kameralaukussa mukana kulkeneiden ballerinojen ja lyhyen matkan ansiosta kävelimme juhlapaikalta nopeasti poikaystäväni vanhempien luokse.

4 comments:

 1. Voi miten kaunista ja juhlallista! Kivat juhlat sitten puolentoista tunnin odotuksen jälkeen. Kyllähän suomalainen on aika tarkka ja järjestelmällinen.

  T. Maija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, mähän aloin jo vartin jälkeen kummeksua tuota odottelua, onneksi en siinä vaiheessa tiennyt että odottelu ei ihan pian lopukaan! :) Siinä sitten puolitoista tuntia pihalla ihmetellen eri hääseurueita, tutustuen ihmisiin, tuskastuen korkkareihin ja kärsien nälkää - olisimme kyllä ihan hyvin ehtineet syödä lounaan, mutta minä halusin varmasti olla ajoissa perillä! :D

   Delete
 2. Näyttää aikamoisen hienolta toi hääpaikka, ja jännittävä toi lila valaistus...ihanat häät varmasti oli! :) ja oli mielenkiintoista kuulla Ranskan häätraditioistakin vaikka niistä jo jotain tiedän niin aina mukava kuulla muidenkin tarinoita :)

  Jos te meette joskus naimisiin sun miehen kanssa niin haluisitko järjestää mieluummin häät Suomessa vai Pariisissa ? :)

  Mulla ja mun ranskismiehellä on nyt häät suunnitteilla ja päädyttiin lopulta pitämään häät KOLMANNESSA maasa, mä intin eka kovaan että Suomessa ne häät on pakko pitää ja mies halusi ehdottomasti Ranskassa ja kun meillä muutenkin tulee suurin osa vieraista ihan muilta mailta niin samapa se olikin valita kolmas maa mikä ei ole meidän kummankaan kotimaa mutta aivan ihana ja rakas maa kuitenkin :) Mutta pakko myöntää että hääjuhlan maa oli äärimmäisen vaikea valinta mutta nyt ollaan kuitenkin molemmat enemmän kuin tyytyväisiä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hääpaikka oli kyllä upea ja sen sijainti Riemukaaren kupeessa täydellinen, muutenkin tuo hääjuhla oli ihanan rento ollen samalla arvokas! :)

   Ihanaa kuulla teidän suunnitelmistanne! Haluatko kertoa että missä maassa järjestätte häät? Me olemme tuota hääasiaa pohtineet jo aika alusta lähtien, sukulaiset ja ystävät kun ovat olleet kauhean kiinnostuneita. ;) Häitä en tietenkään lähde suunnitelemaan ennen kuin olemme kihloissa, mutta häähulluna tykkään unelmoida omista häistäni ja välillä poikaystävällänikin on jotain sanottavaa asiasta. :)

   Ranskassahan ei voi mennä naimisiin jos ei asu maassa sillä hetkellä, tosin voi olla, että meillä tämä asia olisi mahdollista järjestää jos siellä mielisimme häämme viettää. Ranska olisi ehkä meille parempi vaihtoehto jo senkin takia, että poikaystäväni isovanhemmat ovat liian vanhoja lentämään Suomeen, kun taas oma isoäitini jaksaisi vielä matkustaa. Toisaalta, Pariisin hurjien juhlapaikkajonojen vuoksi häät olisi varmasti helpompi järjestää Suomessa. Kaiken lisäksi oma äitini olisi valmiina Suomessa auttamassa järjestelyissä, kun taas Ranskassa apunani olisi tuleva anoppini...

   Monta juttua on siis mietittävänä jos jossain vaiheessa naimisiin päätämme mennä! :) Minulle on (ainakin tällä hetkellä) aivan selvää että menemme jomman kumman kotimaassa naimisiin, poikaystäväni on taas ehdottanut tuota teidänkin valitsemaa kolmatta maata, mikä tosin olisi kaikille ainakin tasapuolista!

   Olisi muutenkin kivaa kuulla järjestelyistänne! Aiotteko järjestää kaksi- tai jopa kolmikieliset juhlat, aiotteko noudattaa joitain perinteitä, yms...

   Teillä on varmasti ihanaa ja jännittävää aikaa edessä, tsemppiä järjestelyihin! :)

   Delete