Thursday, 10 May 2012

A Voté!

Koska sunnuntaina oli toinen äänestyspäivä Ranskassa, suuntasimme Helsinkiin Ranskan suurlähetystöön, jotta poikaystäväni saattoi käyttää äänioikeutensa. Suurlähetystön liepeillä olikin taas paljon ranskalaisia, eikä mennyt aikaakaan kun kadun varrella huomasimme tuttuja jotka olivat viettäneet viikonloppunsa Helsingissä.

Ranskassa äänioikeuden voi luovuttaa toiselle, esimerkiksi omille vanhemmilleen tai puolisolleen, jos itse ei jostain syystä pääse tai kykene äänestämään vaalipäivänä. Mitään ennakkoäänestystä ei ole ja äänestää voi vain varsinaisilla vaalipaikoilla. Koska poikaystäväni oli viimeksi vanhempiaan tavatessaan unohtanut antaa äänensä vanhemmilleen, ajelimme molempina vaalipäivinä äänestämään.

Itse äänestystilanne näytti omaan silmääni melkein koomiselta kaikkine virallisuuksineen ja perinteineen. 
Äänestäjän henkilöllisyys tarkistetaan ensimmäisenä, jolloin äänestäjä saa kirjekuoren johon sujautetaan ehdokkaan nimellä varustettu äänestyslappu. Äänestäjä käyttää joko postissa tulleita tai äänestypaikalta saatuja papereita, joihin on painettu ehdokkaan nimi. Äänioikeutettu meneekin yleensä useamman lapun kanssa äänestyskoppiin, laittaa ylimääräiset äänet siellä sijaitsevaan roskakoriin ja oman äänensä kirjekuoreen. Äänestyskopin jälkeen äänestäjää pyydetään osoittamaan henkilöllisyytensä vielä kertaalleen, jolloin vaalivalvoja ilmoittaa juhlallisesti äänestäjän koko nimen, toisen valvojan huudahtaessa nimen perään "A Voté!" Lopuksi äänestäjä antaa vielä allekirjoituksensa ja sen jälkeen äänestykirjekuoren saa tiputtaa sille varattuun läpinäkyvään laatikkoon.

8 comments:

 1. Mistäs Vuittonilta ostettu ? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooh, tästä tuli vähän vahingossa arvuuttelupostaus! Kävin ostamassa rannekorun, otan kuvia siitä heti kun vain ehdin! :)

   Delete
 2. Minuakin kiinnostaa, mitä ihanaa Vuittonilta on mukaan tarttunut. :) Mielenkiintoisia muuten nämä postaukset, joissa kerrotaan aina jotain ranskalaisia tapoja tai muita kultuurieroja, varsinkin se ranskalaisiin lapsiin liittynyt postaus pyörii mielessä vieläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että olet pitänyt niistä! Tästä olikin helppoa kirjoittaa kun postaus perustui faktoihin, se lapsi-postaus taas keräsi odotettavasti mielipiteitä. Useimmat näistä kirjoituksistani kun perustuvat puhtaasti vain omaan kokemukseeni niin välillä jännittää millaisen vastaanoton ne saavat!
   LV:ltä ostin uuden rannekorun jota olenkin jo ehtinyt käyttää useasti, esittelen heti kun saan kuvattua sen! :)

   Delete
 3. Blogistani löytyy sinulle haaste:

  http://lifestyle81.blogspot.com/2012/05/sain-white-fresh-blogin-haasteen-jossa.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon, nämä ovat kivoja! :)

   Delete
 4. Minuakin tietty kiinnostaa pikku pussukan sisältö ;)

  Blogissani on muuten sinulle haaste <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, ostin itselleni uuden rannekorun, koitan saada kuvia siitä mahdollisimman pian! :)

   Ja kiitos kivasta haasteesta! <3

   Delete