Wednesday, 11 July 2012

Juhannushäät Le Mansissa

Muutama viikko sitten otimme osaa avomieheni ystävän häihin Le Mansissa. Häät alkoivat ranskalaiseen tapaan kaupungintalossa tapahtuneella vihkimisellä ja sen jälkeen siirryimme aivan kivenheiton päässä sijaitsevaan Saint-Julienin katedraaliin, jossa hääpari vihittiin avioliittoon katolisessa seremoniassa.

Saint-Julienin goottilaistyylinen katedraali on todella kaunis ja yritimmekin vierailla siellä uudestaan vielä häiden jälkeisenä päivänä, mutta harmikseni katedraali oli tuolloin jostain syystä suljettu. Onneksi ehdin napata katedraalista muutamia kuvia heti vihkimisen jälkeen, vaikka suurimman osan ajasta kameran linssi olikin suunnattuna onnelliseen hääpariin.
Avomieheni on tutustunut sulhaseen yliopistoaikoinaan ja vietimmekin lähes koko illan samalla vuosikurssilla opiskelleiden kanssa. Kuitenkin jossain vaiheessa iltaa tipuin avomieheni ja hänen opiskelukavereidensa keskustelusta ja ajauduin juttelemaan erään samassa pöydässä istuneen pojan kanssa. Ja voi miten mielenkiintoisia tarinoita kuulinkaan häneltä, nimittäin kerrottuani mielenkiinnostani vihkipaikkana toiminutta Saint-Julienin katedraalia kohtaan, hän kertoi minulle ammattinsa liittyvän läheisesti historiaan ja latinaan paleografina toimiessaan, sillä hänen tehtäviinsä kuuluu muinaisten käsinkirjoitettujen tekstien tutkiminen ja tulkitseminen. Illallisen aikana vierähtikin pitkä tovi, kun kuuntelin hänen kertomuksiaan erilaisista mielenkiintoisista työtehtävistä. Hän oli juuri palannut Venetsiasta, jossa hänen alkuperäisenä tehtävänään oli ollut vanhan latinankielisen tekstin tulkitseminen, mutta yllätyksekseen hän oli uv-lampun avulla löytänyt tulkitsemansa tekstin alta myös toisen kirjoituksen, joka paljastui kreikaksi kirjoitetuksi kirjeeksi. Hän olikin häiden jälkeen palaamassa takaisin Venetsiaan selvittääkseen tuon piilotetun tekstin alkuperän ja viestin, minä taas jäin lumoutuneena pohtimaan hänen kertomustaan, varsinaista salapoliisityötä!

8 comments:

 1. On kyllä ihana kirkko! Ja voi vitsit miten mielenkiintoinen keskustelukumppani sulla on ollut! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä! Tosin täytyy myöntää että minun piti kyllä heti keskustelun aluksi kysyä mitä paleografia tarkoittaa! ;)

   Delete
 2. Vau, vähän tuli Da Vinci -koodi mieleen!! Mitähän hän tulee saamaan selville? Vanhat kirkot ja katedraalit ovat niin mielenkiintoisia ja kauniita, tykkään käydä aina reissuissa niitä katsomassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri noin sanoin keskustelukumppanillekin heti kun minulle valkeni hänen työnkuvansa, aivan kuin Da Vinci -koodista! :)
   Tuo kirkko oli kyllä todella kaunis, itsekin olen kovin kiinnostunut kirkoista ja niiden arkkitehtuurista.

   Delete
 3. Heippa! Olen uusi lukija, joten kysyisin että opiskeletko siis tällä hetkellä? Mitä alaa? Hyvää kesää!

  t.lenu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa lenu, kiva että olet löytänyt tänne. Olen juuri valmistunut tutkintooni, mutta olen päättänyt etten kerro siitä tarkemmin täällä blogin puolella. Toivottavasti ymmärrät kantani!

   Ihanaa ja toivottavasti hieman aurinkoisempaa kesän jatkoa! :)

   Delete
 4. Paleografia on parasta. :) Alkuun tuntuu että kaikki on yhtä siansaksaa ja etenkin keskiajan latinan kohdalla kirjoituksessa on enemmän poikkeuksia kuin sääntöjä (plus tietty yksilölliset käsialat), mutta se fiilis joka tulee kun kirjaimet alkaakin muodostaa ihan järkeviä sanoja ja sanat lauseita on ihan huippu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja minä kun en edes tiennyt mitä paleografia on ja tietämättömänä jouduin sen sitten heti tunnustamaan keskustelukumppanilleni! :)
   Mutta olin kyllä todella innostunut tuosta, varmasti erittäin haastava ja antoisa ala! :)

   Delete