Friday, 22 February 2013

Chamonix-Mont-Blanc

Aurinkoterapiaa-postauksessa lupasin antaa muutamia vinkkejä Chamonixiin liittyen, joten päätin koota  pienen tietopaketin laskettelulomasta kiinnostuneille. (Ja koska edellisessä postauksessa keskityttiin niihin rinnekuviin, niin ajattelin nyt vilauttaa hieman tunnelmia Chamonixin keskustasta.)

Kulkeminen:
Chamonix-Mont-Blancin kylä, lyhyemmin Chamonix sijaitsee Kaakkois-Ranskassa, Mont Blancin juurella. Me päätimme lähteä täältä Etelä-Saksasta matkaan omalla autolla, jolloin saavuimme Sveitsin kautta ja ylitimme Ranskan rajan vuorilla ennen Chamonixiin laskeutumista, mutta kauempaa tulevalle kätevin tapa taitaa olla lentäminen Geneveen (jonne on suorat lennot esimerkiksi Helsingistä) ja sieltä noin tunnin ajomatka määränpäähän.

Laskettelu:
Vaikka Chamonixia kutsutaan alppinisimin ja alppihiihdon syntypaikaksi, alueella riittää kaikentasoisia rinteitä ja meille vähemmän kokeneillekin on laskettavaa yllinkyllin. Itse laskettelualue koostuu useammasta erillään olevasta keskuksesta ja kattavalla Unlimited-lipulla voi käydä laskemassa myös Italian ja Sveitsin puolella. Keskusten välillä kulkee ilmainen bussikuljetus ja bussilla siirtyminen näytti olevan aika sujuvaa.

Jos joku siellä on samanlainen koheltaja kuin minä (sumuisella ilmalla katsoin rinnemerkkejä hieman väärin ja laskin aikamoisella vauhdilla rinteestä ulos: selvisin säikähdyksellä, mutta onneksi putoamispaikallani ei ollut kiviä ja pääsin useamman metrin ilmalennosta huolimatta omin avuin takaisin rinteeseen), niin suosittelen  hissilipun oston yhteydessä ottamaan muutaman euron kustantavan lisävakuutuksen (normaali vakuutus ei aina kata lasketteluvahinkoja tai vaikkapa helikopteripelastuksen kuluja).

Laskettelun lisäksi Chamonixissa on mahdollisuus monenlaiseen muuhunkin urheiluun, nimittäin alueella voi harrastaa murtomaahiihtoa, kiipeilyä, varjoliitoa, lumikenkäilyä... Puhumattakaan kesän aktiviteeteista!
Majoitus:
Me asuimme lomamme ajan avomieheni perheen mökissä, mutta Chamonixissa riittää majoitusvaihtoehtoja aina vuokrahuoneista hotelleihin ja mökkeihin. Chamonixin virallisilta sivuilta voi katsastaa helposti alueen majoitustarjontaa.

Shoppailu & Ravintolat:
Vaikka Chamonixia kutsutaan kyläksi, löytyy sieltä kattava palvelutarjonta hieman vaativampaankin makuun. Laskemisesta voi pitää välipäivän vaikkapa spa-hoidoista nauttien tai iltapäivällä voi tehdä pientä shoppailukierrosta kylän lukuisissa liikkeissä. Chamonixin keskustan lukuisten ravintoloiden välillä voi tulla helposti valinnan vaikeus; Tripadvisor rankkaa parhaaksi ravintolaksi japanilaiseen ruokaan erikoistuneen Munchien, mutta esimerkiksi Cap Horn ravintolassa söin matkan parhaan kala-annoksen. Ainakin jollain illallisella kannattaa maistaa alueen herkkuja; fondueta, raclettea ja tartiflettea, joita on tarjolla useissa ravintoloissa. Ja laskettelulomalla ei kannata unohtaa après skitä, jota voi fiiliksen mukaan juhlistaa perinteisemmissä pubeissa tai tyylikkäissä yökerhoissa.

14 comments:

 1. koskas avomiehestä tulee mies ? onko kihloja tulossa ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Häitä meillä ei ole tosiaan vielä suunnitteilla kun kihloissakaan ei vielä olla. Olen näissä asioissa aika vanhanaikainen, joten miehen kosintaa odotellessa! ;)

   Delete
 2. Ihania kuvia, kelpaisi minullekin perheen mökki noissa maisemissa. Tänä talvena on ollut hirveä kaipuu laskettelemaan ja hiihtämään muutenkin, ennen kun tapasimme käydä Lapissa joka vuosi.

  Viime laskettelureissusta on aikaa ja olisi pitkästä aikaa taas hauska viettää rinteessä aikaa oikein kunnolla.

  Ihanaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan samoin ajattelin, minulla ehti vierähtää monta vuotta ennen kuin taas pääsin rinteeseen tänä vuonna. Teiltäkään ei taida olla mikään mahdoton matka alpeille, joten nyt vain lomaa suunnittelemaan (ainakin sitten ensitalveksi)! :)

   Ja tuo Lappi on avomieheltäni näkemättä, ehkä siis sinne ensi vuonna!

   Delete
 3. Chantal van Eijnatten22 February 2013 at 16:07

  Voi että kun Chamonix kuulostaa ja vaikuttaa niiiiiiin ihanalta!!
  Loistava tietää että teillä ollut ihanaa loma-aikaa yhdessä; te ansaitsette sitä!! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanuus! <3

   Mukavaa viikkoa Chantal! :)

   Delete
 4. Näyttää niin söpöltä.
  Mun poikaystävä on Alpeilta kotoisin ja viettänyt suurinpiirtein koko elämänsä siellä laskettelumäessä. Siks meidän muutamat alppimatkat on keskittynyt siihen että se viillettää pitkin mäkiä kavereidensa kanssa ja mä pyörin jossain pöpelikössä kypärä vinossa. Mainittakoon että Suomen lapissa olen aika pro laskija, mutta jotenkin ainakin ne keskukset täällä, jossa ollaan käyty on ollut liian tiukkoja mun taidoille. Odotan sitä päivää että pääsen alpeille sellaisessa seurassa että molemmat pääsevät laskemaat oman tasoisessa jengissä :) Mä muistan kun kirjaimellisesti kierin jonkun tappojyrkän mäen ylhäältä alas kuperkeikkaa, ja muut odotti kulman takana ja ihmetteli et miks oon niin hidas. Mä en kyyneleiltäni ehtinyt vastaamaan että tulin pää edellä alas, kun ne oli jo laskemassa seuraavaa mäkeä. Onneks edes ruoka ja maisemat on hyviä :D Ja toi vakuutusvinkki on hyvä tietää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi ei! :( Mietimme avomieheni kanssa ennen tätä lomaa, että pyytäisimmekö muutamaa hänen serkkuaan mukaamme, mutta totesimme serkujen olevan niin kokeneita, että tuo sama olisi voinut käydä meille... Päätimme siis ainakin tämän kerran mennä ihan kahdestaan.

   Isolla porukalla on kyllä kiva illallistaa ja se après ski on myös silloin ihan erilaista! :D

   Delete
 5. Varmaan ihanaa olla varakas; kuulostaa tosi ihanalta! :) Mitä teet työksesi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oikein tiedä mistä päättelit varallisuustasoni? Olen päättänyt jättää työasiani ainakin toistaiseksi blogini aihealueen ulkkopuolelle, toivottavasti ymmärrät!

   Vai tarkoititkohan kommentillasi muuta kuin materialistista rikkautta? Rakas perhe, tiivis tukiverkko, ystävät, terveys... Ne kun ovat minulle se suurin rikkaus! :)

   Delete
 6. En ole edellinen anonyymi. Mutta tiedät kyllä että köyhät eivät ostele kasapäin kalliita merkkituotteita. Jos et tiedä, olet siis ilmeisesti ollut aina varakas. Köyhillä kun on täysi työ, saada ruokaa ja katto pään päälle. Jos on varaa on tietenkin oma asia kuinka sen käyttää, mutta turha ihmetellä, jos jotkut pitävät sinua varakkaana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa! Enhän ole missään vaiheessa väittänyt olevani köyhä? Olen etuoikeutettu kun minulla on mahdollisuus saada myös niitä joitain arvokkaampia materiahankintoja ja ymmärrän kyllä että se ei ole kaikille mahdollista. Olen oppinut rahan arvon ja ahkeran työnteon jo pienestä pitäen ja toivon että moni blogin lukijakin ymmärtää sen vaikka blogissani en niistä kirjoitakaan.

   Delete
 7. Hei Maija! Minua jäivät vielä kiinnostamaan rinteet: mitkä alueet sinusta sopivat vaativammalle laskijalle, mitkä taas enemmän aloittelijoille? Meiltä on matkaa Chamonix'hin vain hiukan toista tuntia, mutta rinteet ovat minulta edelleen kokeilematta :) Lähelle on joskus niin pitkä matka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Leidi! Me käytiin muutamina päivinä laskemassa samoissa paikoissa, joten kaikista asemista minulla ei ole kokemusta. Domaine de Balmen alueella on helpohkoja ja pitkiä rinteitä, Brévent-Flégèren rinteet olivat myös tosi kivoja ja laajan laskettelualueen välillä kulkee myös poikittainen hissi. Les Grand Montets -alueella on taas enemmän mustia rinteitä, mutta kyllä me vähemmän laskeneillekin rinteitä riitti. Jotenkin odotukset tuosta olivat korkeammat kuin mikä mielikuva meille jäi, mutta ehkäpä sääolosuhteet ja se, että mustat rinteet jäivät meillä väliin, vaikuttivat asiaan.

   Ja tiedän mitä tarkoitat! Minua harmittaa etten ikinä ehtinyt viemään avomiestäni Lappiin ja nyt meiltä onkin sinne aika pitkä matka!

   Kivaa torstaita! :)

   Delete