Sunday 16 December 2012

Vaihtoehtoja suomalaisille jouluherkuille

Onko joku siellä kyllästynyt perinteisiin jouluherkkuihin? Indiedaysilla on nimittäin menossa juttuteema ja tässä joulu-tammikuun aikana mukaan valituista blogeista voi löytää postauksia kolmella eri teemalla: Herkkuhetki illanistujaisiin ystävien kanssa, Illallinen, jolla hurmaat hänet ja Mitä maukasta pöytään, kun perinteiset jouluherkut eivät maistu. Tämän juttuteeman myötä sain Indiedays Inspiration -bloggaajana haasteen esitellä suussa sulavia herkkuja, jotka poikkeavat siitä perinteisen joulupöydän tarjonnasta. Aionkin nyt paljastaa teille muutaman suosikkini ranskalaisista jouluherkuista.
Vietämme avomieheni kanssa joulun vuorovuosina kummankin kotimaassa ja sen vuoksi tänä jouluna suuntaamme Pariisiin hänen perheensä luokse. Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen jouluni hänen perheensä kanssa, mutta erilaisen tästä joulusta tekee se, että tänä vuonna tapaan avomieheni isovanhempansa ensimmäistä kertaa.

Avomieheni isoäiti järjestää joka vuosi suuren juhlan koko suvulle ja avomieheni on pienestä pitäen viettänyt jouluaan heidän luonaan. Avomieheni perhe vaalii perinteisiä arvoja ja heidän suvussaan on ollut tapana, että isovanhempien luokse ei ole tuotu tyttö- tai poikaystäviä, joten hänen isovanhempansa ovat tulleet minulle tutuiksi vain kuvista. Jostain syystä avomieheni äiti kuitenkin päätti, että tänä jouluna osallistumme kaikki yhdessä lounaalle – minä mukaan lukien. Ja jos minua ei vielä muuten saisi hermostumaan tällaisen virallisen tapaamisen vuoksi, niin ainakin sen jälkeen aloin hieman jännittää, kun kuulin että minut ollaan aikeissa esitellä “tulevana fiancéena” (miten sen sitten kukin kääntääkään)! Tällä suvun jouluaterialla taidan siis keskittyä ruuan sijasta tapaamaan ja keskustelemaan uusien ihmisten kanssa, joten olinkin oikein tyytyväinen päästessäni maistelemaan näitä jouluaterialla tarjottavia herkkuja jo viikkoa ennen joulua.
Perinteiseen ranskalaiseen jouluateriaan kuuluu monen moista herkkua aina foie grasta eli hanhen maksasta glaseerattuihin kastanjoihin. Minä päätin kokkailla teille omia ja avomieheni suosikkeja, joten alkuruuaksi tarjolla on vuohenjuusto-viikunaleipiä, pääruokana paahdettua kalkkunaa timjamilla maustettuna ja makeana herkkuna on jouluhalko.
Bon appetit!


Toast de chèvre chaud et figue -  Vuohenjuusto-viikunaleivät

Maalaisleipää
Pehmeää vuohenjuustoa (esimerkiksi Président Petit Chèvres Doux)
Viikunoita
Hunajaa

Leikkaa maalaisleivästä juomalasin suulla pyöreitä paloja. Lisää leipien päälle ohuet siivut vuohenjuustoa ja pieni pala viikunaa. Lisää päälle hunajaa maun mukaan. Laita leivät uunin grillivastuksen alle kunnes vuohenjuusto saa hieman väriä. Tarjoile lämpimänä.

Viime viikonloppuna tarjosimme tästä hieman varioitua herkkua ystävillemme ja laitoimme paistamisen jälkeen vuohenjuuston päälle viikunahilloa ja piparin murusia, se oli myös todella hyvää!



Dinde rôtie frottée au thym - Timjamilla maustettua kalkkunaa

3 tl suolaa
1/2 rkl timjamia
Kaksi valkosipulin kynttä
Kokonainen (luomu) kalkkuna (n. 3 kg)

20 g voisulaa
0,5 litra kanalientä
2,5 dl valkoviiniä

2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa

Sekoita suola, timjami ja pieneksi hakattu valkosipuli. Hiero sekoitus kalkkunan sisä- ja ulkopuolelle ja laita kalkkuna tuorekelmuun käärittynä jääkaappiin vähintään vuorokaudeksi.

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Kuivaa kalkkuna keittiöpaperilla, nosta se uunivuokaan rintapuoli ylhäällä ja sivele 2/3 osaa voisulasta kalkkunan pinnalle. Kaada puolet kanaliemestä ja valkoviini uuniastian pohjalle ja laita kalkkuna uuniin 30 minuutiksi. Puolen tunnin jälkeen laita kalkkunan jalan paksuimpaan kohtaan lämpömittari, laske uunin lämpötila 170 asteeseen ja paista kalkkunaa, kunnes sen sisälämpötila on 82 astetta.

Nosta kalkkuna tarjoiluastialle ja anna sen levätä noin puoli tuntia. Valmista sillä aikaa kastike lisäämällä loput kanaliemestä kalkkunan paistoliemen sekaan. Poista lusikalla liemen pinnalle noussut rasva ja sekoita sekä vehnäjauhot että hunaja joukkoon huolellisesti. Keitä kastiketta kokoon noin muutaman minuutin ajan.

En ole suuri liharuokien ystävä, mutta tämä Ricardo Cuisinen reseptistä mukailtu kalkkuna oli todella hyvää. Kalkkunan valmistaminen oli yllättävän yksinkertaista ja sen paistuessa oli helppo valmistaa muut aterialla tarjottavat ruuat.



Büche de Noël à la mousse au chocolat blanc - Valkosuklaamoussella täytetty jouluhalko

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
Voita
1 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Tomusokeria

100g valkosuklaata
200 g mascarponea
3 dl vispikermaa
1 rkl kaakaojauhetta

Maitosuklaata

Mittaa ja sekoita perunajauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Voitele leivinpaperi ja aseta se uunipellille. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri. Lisää jauhoseos vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Kaada seos uunin pellille. Paista kakkupohjaa uunissa 225 asteessa noin seitsemän minuuttia. Siivilöi puhtaalle leivinpaperille tomusokeria ja kumoa kypsä kakkupohja leivinpaperin päälle.

Vatkaa vispikerma. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää se mascarponen joukkoon reilusti sekoittamalla. Sekoita kermavaahto varovasti mascarponemoussen joukkoon ja levitä 3/4 osaa seoksesta kypsän pohjan päälle. Lisää loppuun mascarponemousseen kaakaojauhe. Kääri jouluhalko rullalle ja laita sekä halko että jäljelle jäänyt mascarponemousse jääkaappiin odottamaan koristelua.

Sulata maitosuklaa vesihauteessa. Levitä sula suklaa leivinpaperin päällä ohueksi kerrokseksi. Paloittele jäähtynyt suklaa erikokoisiksi palasiksi. Ota jouluhalko pois jääkaapista ja sivele sen pintaan loput mascarponemoussesta. Asettele suklaapalaset jouluhalon pinnalle. Viimeistele koristelu tomusokerilla.

16 comments:

  1. Viime vuona vietin joulua aviomieheni perheen kanssa ja valmistin jouluhalon pöytään ja se kyllä sai paljon paljon kiitosta :)
    Meistä siis kukaan ei ole ranskalainen, mutta minä olen asunut Ranskassa viitisen vuotta ja kaikkia aina kauheasti kiinnostaa ranskalainen ruoka :D

    Voi että miten ihanan perinteistä joulua varmasti pääset viettämään. Pakko sanoo, että tuo että miehesi aikoo esitellä sut hänen tulevana morsiamenaan niin musta tuntuis kyllä ihan siltä että kosinta on ihan kohta käsillä :P Mistä sitä tietää mitä sieltä joulupaketistakaan paljastuu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suomessa taitaakin olla vähemmän tuollaisia jouluisia leivos-jälkiruokia, joten tuo jouluhalko onkin varmasti tosi kiva lisä jälkkäreihin! :)

      Hih, olisihan tuo ihana lahja, mutta mulla on sellainen olo että tällä kertaa avomiehelläni on ihan muut lahjat mielessä! :)

      Delete
  2. Kuulostaa ihan sille, että juhlapyhinä sinua saatetaan kosaista :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi varmaan ikimuistoinen joulu! :) Mulla on kuitenkin aika vahva tunne että kosintaa ei ole jouluna tiedossa, tuo nimitys taitaa olla enemmänkin keino saada minut ujutettua joulupöytään! :)

      Delete
  3. Onpa ihania ohjeita! Näistä voisi jotain kokeilla tämän vuoden joulupöytään :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla! :) Etenkin tuo alkuruoka sopii monenlaiseen muuhunkin illanviettoon, on tosi helppo ja nopea tehdä!

      Delete
  4. Kiitos jouluresepteistä! Tuota halkoa meinaan kokeilla jouluaattona, kuulostaa sen verran herkulliselta :)

    -hanna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva jos sait tästä inspiraatiota! En ole mikään suuri voikreemien ystävä, joten halusin halon täytteeksi jotain vähän "kevyempää" (jos tästä nyt voi tuota sanaa käyttää), mutta silti makeaa. Luulen että tämä resepti sopii moneen makuun, se oli ehdottomasti myös oma suosikkini! :)

      Delete
  5. En ole kyllästynyt perinteisiin jouluherkkuihin. Perinteet perinteet... Tuo jouluhalko tosiaan näyttää kovin houkuttelevalta:)

    T. Maija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo halko varmasti sopisi ihan perinteisenkin jouluaterian päätteeksi? :)

      Minäkään en itse asiassa ole kyllästynyt niihin perinteisiin jouluherkkuihin, siis niistä mitä joulupöydässä valitsen. Näinä vuosina kun on joulun pois kotoa, niin sitä oikein kaipaa niitä perinteisiä juttuja vaikkei niistä olisi ennen ihan niin paljon välittänytkään.

      Ihanaa joulun odotusta!

      Delete
  6. Oi, jouluhalko on ihanaa! Vietin Ranskassa lapsuuteni ensimmäiset vuodet ja jouluhalot palauttavat aina niihin tunnelmiin. Olen jo monena jouluna lupaillut itselleni jouluhalon valmistamista, mutta se on aina vain jäänyt. Jaksaisikohan sitä vielä tänä jouluna leipoa...? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh, mielenkiintoista kuulla että sinullakin on muistoja siltä suunnalta!

      Tämä minun jouluhalko-reseptini on niin yksinkertainen että suosittelen ihmeessä kokeilemaan! :)

      Delete
  7. Oi, jouluhalko on ihanaa! Vietin Ranskassa lapsuuteni ensimmäiset vuodet ja jouluhalot palauttavat aina niihin tunnelmiin. Olen jo monena jouluna lupaillut itselleni jouluhalon valmistamista, mutta se on aina vain jäänyt. Jaksaisikohan sitä vielä tänä jouluna leipoa...? :)

    ReplyDelete
  8. Ihanan kuuloisia herkkuja, tästä lähti etenemään jo monta hyvää ideaa, kiitos :) varsinkin jouluhalko on ihanan näköinen, täytyypä varmaan kokeilla tuolla tavoin päällystettynä joulupöytään.

    -h

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä en suoraan sanoen ole mitenkään ihastunut niihin kreemillä päällystettyihin versioihin, joten siksi tämä koristelu oli oikein kiva! Ainoa "ongelma" tässä tavassa on, että leivosta on hankala leikata siististi: mitä pienemmät suklaapalat, sitä helpompi se on leikata.

      Ai niin, jos käyttää koristeluun maitosuklaata niin kuin minä käytin, voi olla helpompi käsitellä noita ohuita suklaalevyjä vinyyli/lateksi -käsineillä, siten välttyy suklaan nopealta lämenemiseltä ja mahdollisilta sormenjäljiltä! :)

      Delete
    2. Tämä oli joulupöydän ihana päätösherkku, hyvin onnistui :) kiitos siis ja onnellisia loppuvuoden päiviä,

      -h

      Delete