Tuesday, 4 March 2014

Laskiainen


Laskiaistiistai, Mardi Gras, Shrove Tuesday ja täällä meillä Fastnacht - Oikein herkullista laskiaista siis! 

Olimme sunnuntaina seuraamassa suurta karnevaalikulkuetta; musiikki raikui ja värikkäät kulkueet pujottelivat pitkin kaupungin katuja. Osa kulkueista tanssi, osa soitti ja osa oli hypännyt kuorma-autojen kyytiin. Ohi ajavista kuorma-autoista heiteltiin karkkia ja ihmiset hurrasivat kulkueiden vilistäessä ohi.

Suoraan sanottuna en kauheasti innostu tällaisista isoista tapahtumista, etenkään suurista väkijoukoista. Seurasimme hetken aikaa iloista kulkuetta, mutta sitten olikin jo aika päästä hieman väljemmille vesille. Lounaan jälkeen päätimme napata illan herkut vasta-avatusta Dunkin Donutsista; täällä Saksassa nimittäin syödään laskiaispullien sijaan donitseja. Nämä amerikkalaiset versiot eivät toki ole niitä perinteisimpiä, mutta kadulla näkemieni DD-laatikoiden määrän perusteella aikamoisen suosittuja.

Donitseista tulikin mieleeni ranskalaisen leipuri Dominique Anselin New Yorkissa kehittämä cronut-leivos, joka on nimensä mukaan croissantin ja donitsin yhdistelmä. Näkemässäni dokumentissa innokkaimmat herkkusuut menivät jo aamuyön aikaisina tunteina odottamaan leipomon avautumista ja leivoksia myytiin eteenpäin moninkertaisella hinnalla. Time Magazine nosti cronutin vuoden 2013 "25 Best Inventions" -listalleen ja Dominique Ansel Bakery on nimitetty jo usempaankin kertaan New Yorkin parhaaksi leipomoksi, joten aikamoisesta ilmiöstä on kyse. Saa nähdä, saammeko jossain vaiheessa cronutteja myös tänne Eurooppaan!

11 comments:

 1. Koskas tulet esittelemään Louis Vuitton ostoksen -onko keepall?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm... Enköhän tässä pian ehdi nappaamaan siitä muutaman kuvan! :)
   Ja tosiaan, Keepall on kyseessä!

   Delete
  2. Hyvinpä arvasin. Yhdestä instagram kuvasta sain vihjeen ;o) Ajattelin, että tarvetta olisi, kun niin paljon pääsette siellä Keski-Euroopassa reissaamaan. Olisi mukava kuulla kokemuksia, kun itsellä on mietinnässä keepaall 45 bandoulière monogram empreinte mustana (jota ei ainakaan toistaiseksi ole LV:n sivuilla, että toivottavasti palaa tuotantoon)...

   Delete
 2. Karnevaalithan on Saksassa iloinen lähes viikon kestävä aika ns. viides vuodenaika. Kulkueita, naamiaisia... yliopistollakin oli, siis ainakin ennen, ihan aamupäivästä karnevaalitunnelma naamiaisaisuineen ja vettä väkevämpää saatavana. Ai niin, vesihan onkin Saksassa vain lehmille.... ;) Tai jos ollaan tarkkoja niin ilmeiseti karnevaalit alkaa jo 11.11. Martin päivänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin oli kaupungilla aika meno, kun salin jälkeen siellä pistäydyin! :)

   Meillä päin on yliopistolla semester break, joten monet opiskelijoista taitavat olla juhlimassa kotikaupungeissaan - minulle tuli muuten näistä karnevaaleista hieman penkkarifiilis! :)

   Delete
 3. Münchenissä ei syödä laskiaisena donitseja vaan Krapfeneita. Krapfenhan on tavallaan kuin laskiaispulla. Niitä saa mitä moninaisimmin täyttein ja päällystein, on hillotäytteisiä ja kermavaahtotäytteisiä. Löytyy tiramisua, liköörein maustettuja, suklaisia... Perinteisin lienee se hillolla täytetty ja pölysokerilla kuorrutettu Krapfen. :-) Herkulliselta näyttää nuo donitsitkin kyllä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, täälläkin perinteinen herkku on juuri krapfen! :) Jotenkin vain se kääntyi minulla suomeksi donitsiksi (en tiedä miksi, donitseissahan taitaa olla usein reikä keskellä, vaikka Dunkey Donutsillakin oli eniten noita hillolla täytettyjä pullia ). Eli vähän on omat termini näköjään hakusessa! :)

   Der Beckin krapfen-pisteitä onkin ihan pilvin pimein kaupungilla, mutta ainakin tähän mennessä ne ovat jääneet vielä maistamatta! :)

   Delete
 4. Cronuteja saa ainakin Barcelonasta, ihanasta kulmaleipomosta Avenida Diagonalin varrelta jonka nimeä en tietenkään muista... :) Nam!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta? Luin, että tässä olikin joitain tuotemerkki-ongelmia... Ja niinhän se usein menee, että sama tuote voi olla myynnissä ja/tai keksitty samaan aikaan. Tai sitten se on nyt vasta onnistuttu brändäämään hyvin! ;)

   Barcelona on haavelistallani, varmasti ihana kaupunki! <3

   Delete
 5. Suussa sulavan näköinen laskiaisdonitsi! Meillä pikkuneiti oli leiponut yhdessä isin kanssa laskiaispullat sillä aikaa kun olin työmatkalla. Kerta se ensimmäinenkin. Mieheni todella yllätti minut. :D !

  Born Grown

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, kuulostaapa ihanalta, todella suloinen yllätys kotiin palaajalle! <3

   Delete